Gunstige effecten van hout op de gezondheid

Een oud Chinees gezegde luidt: ‘Ben je ziek? Ga naar de dokter. Kan hij niet helpen? Ga in een houten huis wonen.’ Dit benadrukt nogmaals het gezonde woonklimaat van hout. Als het gaat om gezondheid speelt hout op diverse vlakken een rol, zo geven tal van studies aan. Mensen die zich dagelijks omringen met hout ervaren bijvoorbeeld minder stress, zijn creatiever én productiever.

Hierbij benoemen we vier bewezen effecten van hout op de gezondheid.

  • Psychologische effecten

Hout heeft een positief psychologisch effect: onderzoek toont zelfs aan dat wonen in een houten huis en werken in een houten gebouw onze stressniveaus vermindert. Ook zorgt het voor bloeddrukverlaging en vermindert het stress. Nog andere pluspunten zijn: lagere pijnreceptie, snellere genezing, minder ziektes, lager ziekteverzuim, hogere oplettendheid en concentratie (betere prestaties en hogere productiviteit) en minder agressie.

  • Een beter humeur

De meesten van ons zijn van mening dat hout een gevoel van warmte geeft. De geur, aanraking en het gevoel worden als prettig ervaren en veel mensen hebben over het algemeen positieve associaties met hout. Een Finse studie uit 2014 toonde aan dat kijken naar een natuurlijke omgeving, zelfs voor een korte periode, een positief effect heeft op de stemming van het menselijk lichaam. Het werken of wonen in een omgeving met hout zorgt voor een instant goed humeur omdat het leidt tot een verbinding met de natuur. Hetzelfde effect dat men bereikt na een flinke boswandeling.

  • Verhoogt de creativiteit

Hout als textuur heeft een positieve invloed op de creativiteit. Uit een Slowaaks onderzoek uit 2019 werden mensen getest in verschillende gesimuleerde woonkameromgevingen. De omgeving die de creativiteit het meest positief beïnvloedde, waren de omgevingen waarin zowel warme als koude kleuren werden gebruikt, evenals natuurlijke materialen zoals hout en textiel. Deze
omgeving had ook het meest positieve effect op het probleemoplossend vermogen, begrip en denkvermogen. Anderzijds triggerde de omgeving met sterke kleuren, kunstmatige houtimitaties en synthetisch textiel juist stress bij de deelnemers. Een omgeving waarin hout voorkomt zorgt dus duidelijk voor een creativiteit boost!

  • Algemeen welbevinden

De fysieke en psychische eigenschappen van hout bevorderen het algemeen welbevinden en de genezing. Met hout bouwen is ten opzichte van andere bouwsystemen een droge en gezonde manier van bouwen. De term ‘gezonde woning’ mag dan ook zeker genoemd worden want binnen de comfortzones zijn schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen het minst actief.  Mensen met astmatische klachten, bronchitis, allergieën en artritis hebben daarom veel baat bij houtbouw.

Kortom, hout heeft een weldadige invloed op de fysieke en psychische gesteldheid van de mens.
Het bewijs is veelomvattend en duurt al meer dan 20 jaar, maar het wijst allemaal in dezelfde richting. Mensen voelen zich beter, werken beter en presteren beter als ze in houten gebouwen wonen en werken.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen of wilt u vrijblijvend meer informatie? Schroom dan niet en neem contact met ons op via tel. 0519-223738 of info@bkselementen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.