Hoe brandveilig is houtskeletbouw?

Veel mensen denken dat houtskeletbouw niet brandveilig zou zijn. Natuurlijk is dit in eerste instantie een logische gedachte maar het blijft echter een hardnekkig misverstand. Welke materialen zorgen hiervoor en wat maakt houtskeletbouw brandveilig?

Gebruik van brandvertragende materialen

De opbouw van houtskeletbouwelementen vindt plaats met brandwerend isolatiemateriaal. De houtconstructie wordt ook bekleed met gipsplaten of gipsvezelplaten. Deze platen kunnen niet branden. Het zal uiteindelijk uren duren voordat de gehele constructie zal gaan branden. Bovendien heeft de laagsgewijze opbouw van wanden en vloeren een brandvertragend effect.

Net zo brandveilig als beton of staalbouw

De ontvlambaarheid van hout is relatief laag. Probeert u maar eens een blok hout aan te maken zonder hulpmiddelen, dat is bijna onmogelijk. Hout is een sterk materiaal dat zijn draagkracht blijft behouden bij een brand, terwijl dit bij staal of beton afneemt. Beton wordt warm waardoor de wapening blootgelegd wordt en de stevigheid afneemt. Door de ontstane druk ontstaat instortingsgevaar. Als hout gaat branden, wordt er een isolerende laag gevormd, ook wel de houtskool laag genoemd. Deze laag zorgt ervoor dat het inbranden steeds langzamer gaat.

Hout is een brandbaar materiaal maar zorgt voor de, laagsgewijze opbouw van de elementen in combinatie met de voorspelbare manier van inbranden, voor de vereiste brandwerendheid. Hout is dus met zekerheid een betrouwbaar bouwmateriaal te noemen.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen of wilt u vrijblijvend meer informatie? Schroom dan niet en neem contact op via tel. 0519-223738 of via info@bkselementen.nl

One thought on “Hoe brandveilig is houtskeletbouw?

  1. נערות ליווי באשדוד

    I was pretty pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff on your blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.