De dienst Welzijn van de gemeente Leeuwarden is opdrachtgever. De gemeente Leeuwarden loopt met de bouw vooruit op de verwachte stroom aan jonge leerlingen.

De gemeente Leeuwarden heeft zich ingespannen om een inspirerende leeromgeving en centrumfunctie voor De Zuidlanden te realiseren. De in Amsterdam werkende Japanse architect Yushi Uehara heeft met zijn bureau Zerodegree Architecture een fraaie interpretatie gegeven van de Friese stolpboerderij. De ontwerpfilosofie bij de vormgeving van het gebouw is volgens Uehara, dat het gebouw een trotse blik geeft op het verleden en zich daarbij afvraagt hoe de cultuur een toekomstige vernieuwing zou belichamen.

Onder een grote kap worden 15 leslokalen, een peuterspeelzaal, een kinderopvang en een sportvoorziening gerealiseerd. De brede school Techum gaat hierdoor een mooie ruimtelijke relatie aan met de originele stolpboerderij die zich in de nabijheid van de school bevindt. Deze brede school kan al vanaf de start van het ontstaan van de wijk zijn belangrijke functie als centrum voor onderwijs, sport, en peuter- en kinderopvang vervullen.