Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw, afgekort HSB, is een veelgehoorde bouwmethode maar veel potentiële bouwers weten niet wat het precies inhoudt. Wat zijn de voordelen en wat wordt er bedoeld met prefab? We hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Toename in populariteit

Bij houtskeletbouw is het skelet of de dragende constructie van de woning geheel opgetrokken uit hout. Het bekent echter niet dat de woning dan ook volledig van hout is. Het skelet van de woning kan uit hout opgetrokken worden en de binnen- en buitenzijde van de woning traditioneel gebouwd worden met gemetselde wanden. Een houtskeletwoning hoeft niet eens geheel een andere soort woning te zijn dan een traditioneel gebouwde woning.

In Noord-Amerika en Scandinavië wordt deze manier van bouwen al veelvuldig toegepast. Maar ook in de rest van Europa zien we dat houtskeletbouw steeds populairder wordt. Houtskeletbouw wordt niet voor niets een hoogwaardige en duurzame bouwmethode genoemd.

Prefab

Prefab staat voor prefabricage, van tevoren geproduceerd. Dakelementen, dakkapellen, gevelelementen en complete prefab pakketten worden in onze productiehal te Dokkum geproduceerd onder de meest optimale omstandigheden. Droog en veilig werken staat hierbij centraal.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van houtskeletbouw?

Snelle bouwtijd
Eenvoudige en snelle montage gegarandeerd doordat de elementen prefab aangeleverd worden.

Flexibel en makkelijk aanpasbaar
Houtskeletbouw biedt grote flexibiliteit bij complexe architectuur maar ook als het gaat om de keuze van afwerking.

Goedkopere bouwmethode
Houtskeletbouw is over het algemeen goedkoper dan traditionele bouw.

Droge bouwtechniek
Doordat in de productiehal de elementen worden geproduceerd, zijn we niet afhankelijk van slechte weersomstandigheden.

Energiezuinig
Hout bevat veel isolerende eigenschappen. Het isoleert maar liefst 15 keer beter dan beton! Dit heeft ook een gunstig effect op uw portemonnee.

Milieuvriendelijk
Hout is een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal. Het is de enige bouwgrondstof die groeit en dus zichzelf aanvult.

Naast de vele voordelen kent houtskeletbouw natuurlijk ook een paar nadelen. Eerlijk is eerlijk. Tijdens het plaatsen van de elementen zijn de weersomstandigheden wel van belang. Hier valt over het algemeen prima mee om te gaan.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen of wilt u vrijblijvend meer informatie? Schroom dan niet en neem contact met ons op via tel. 0519-223738 of info@bkselementen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.